Heb je onlangs de muren in je woning beschilderd en valt het enkele weken later op dat de verf nog steeds niet is gehard? Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor verf dat plakkerig blijft aanvoelen en ook een aantal manieren om dit verschijnsel tegen te gaan. Ben je benieuwd wat je moet doen wanneer verf niet wil harden? Ga dan hieronder verder met lezen om er alles over te weten.
Hoe snel hardt verf?
Ten eerste is het belangrijk om na te gaan hoe lang verf droogt. Hierbij kan je de droogtijd categoriseren in binnenwerk en buitenwerk. Verf buiten droogt vrij snel als de verf op terpentine basis is. Verf met een terpentine basis is de ideale verf voor buitenschilderwerk. Over het algemeen droogt verf buiten binnen 2 en 4 uur tot een stof droog en kleefvrije oppervlakte. Na gemiddeld 16 uur is de geverfde oppervlakte goed gedroogd en is schuren mogelijk indien nodig. Nadat de verf is gehard kan er nog een laag verf worden aangebracht. Verf aan de binnenkant van je huis droogt nog sneller. Als de verf aangebracht wordt met een maximale dikte van 1 millimeter, kan de oppervlakte binnen 3 en 5 uur al geheel gedroogd zijn zodat je nog een laag verf aan kunt brengen. Gebruik je verf op waterbasis, dan droogt deze verf ook sneller op. Met het harden dien je rekening te houden met een aantal extra dagen tot weken. Verf op metaal hardt veel sneller vergeleken met andere materialen. Op baksteen of beton hardt verf langzamer. Op hout neemt verf het meeste tijd in beslag om te harden.
Het droog- en hardproces van verf
Het droogproces van verf is verschillend afhankelijk van wat voor soort verf je gebruik. Hierbij dien je voornamelijk te kijken naar de basis van de verf, aangezien de ene verfsoort veel sneller dan de andere droogt. De meest populaire verfsoorten zijn:
- Verf op oliebasis: Dit soort verf droogt binnen 4 tot 8 uur. Na een dag is de oppervlakte geheel gedroogd en kan je een nieuwe verflaag aanbrengen indien nodig. De oppervlakte is pas na 7 dagen gehard.
- Latexverf: Latex droogt sneller vergeleken met andere verfsoorten. Binnen 3 uur is de oppervlakte al gedroogd en 4 uur later kan je een nieuwe laag verf op de oppervlakte aanbrengen. Na 30 dagen is de oppervlakte gehard.
Waarom wil mijn verf niet harden?
Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom verf niet wil harden. Denk zo aan een niet goed gereinigde ondergrond of omgeving. Het is belangrijk om wax of olieresten te verwijderen van de oppervlakten die geverfd moeten worden. Ook de meubels en vloeren in de omgeving dienen stofvrij te zijn. Ook vetresten dienen te worden verwijderd van meubels, vloeren, muren, kozijnen en dergelijke. Na het ontvetten is het nog van belang om de muren volledig te schuren met schuurpapier. Wil je efficiënt en snel te werk gaan? Dan kan het huren van een schuurmachine een goed idee zijn.
Wat te doen?
Ben je benieuwd naar de oplossing voor verf dat niet wil harden? Hieronder tref je een aantal tips die je kunt hanteren als je verf plakkerig aan blijft voelen:
Ga op zoek naar de oorzaak
Los de oorzaak van het probleem eerst op voordat je verder gaat met schilderen. Zo kan je voorkomen dat de verf niet wil harden.
Ontvetten
Ontvet al je meubels, de vloer en de muren met wat schuurpapier. Je kunt ook met thinner ontvetten en door blijven schuren met schuurpapier tot er geen vet meer op de oppervlakte is. Als er nog glimmende plekjes te zien zijn op het schuurpapier, dan dien je door te gaan met schuren totdat het schuurstof geheel droog is.
Let op de temperatuur en de vochtigheid
Vaak is de temperatuur en de vochtigheid een grote reden waarom verf niet wil harden. Hou rekening met de verfsoort die je uitkiest en ga na wat de ideale droogtemperatuur is per verfsoort. Een verwarming kan handig zijn voor het drogen van de binnenruimte.
Schildertijden
Verf aan de buitenkant van je huis droogt in een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Aan te raden is om ’s morgens te beginnen met het schilderwerk, op moment dat de zon niet te hoog staat. Als de zon te fel schijnt dan droogt alleen de bovenste laag en blijft de onderste laag nat waardoor de verf niet hardt en gaat rimpelen.
Breng de verf in dunne lagen aan
Afhankelijk van welke verfsoort je gebruikt, dien je na te gaan wat de droogtijd is en vervolgens de verf in lagen aan te brengen. Hoe dunner de lagen, des te sneller de verf hardt. Daarnaast is het eindresultaat ook strakker en egaler als de verf in meerdere dunne lagen wordt aangebracht. Breng een nieuwe laag verf pas aan wanneer de bovenste laag geheel is gehard
Gebruik een spuitverf
Je kunt een spuitverf inhuren of kopen en je muren spuiten voor een snellere droging. De oppervlakte wordt gelijkmatig beschilderd met een dunne laag verf zodat deze veel sneller kan harden.
Meubilair verwijderen
Zijn de muren onlangs beschilderd? Verwijder dan je meubilair om beschadiging van de verf te voorkomen tijdens het harden.
Combinatie schoonmaakazijn met water
Een minder populaire manier, maar de ouderen zweren bij deze methode. Meng wat schoonmaakazijn met water en maak hier de oppervlakte mee schoon. Dit zal de huidige verflaag nog sneller opdrogen. Het nadeel hierbij is dat het al snel een zooitje kan worden en dat de verf alsnog niet gaat harden.
Ook nadat verf is gedroogd, dien je te wachten totdat de oppervlakte geheel gehard is. Met het blote oog kan de oppervlakte er al droog uit zien, maar het harden kan dagen tot weken duren. Ben je niet zeker of de verf is gehard? Neem contact op met de schilder en vraag om advies. De schilder zal dan precies aangeven wat de huidige situatie is van het verrichte schilderwerk.