Tot welke temperatuur kan ik schilderen?
In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders buiten aan het werk. Misschien wil je zelf terwijl het koud buiten is nog buiten wat aan het verfwerk doen. De vraag is of dat kan en wil je weten wat de nadelen zijn. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in, om te zorgen dat je een goede keuze kan maken. Nu nog buiten schilderen? Of liever wachten tot het voorjaar?
Tot welke temperatuur kan ik schilderen?
Inderdaad, je ziet ze soms op de steiger staan. Schilders die zelfs onder het vriespunt (of net erboven) nog de kwast in de hand hebben om een buitenboel van een nieuwe verflaag te voorzien. En zeker, als je zorgt voor de juiste omstandigheden én de juiste verf is dit nog heel goed mogelijk. Toch zal je als je het geheel beter bekijkt, ook zien dat er wel een aantal maatregelen zijn genomen om het resultaat te beïnvloeden. Als het goed is zal er altijd achter een zeil of een soort ’tent’ geschilderd worden. Meestal worden er ook straalkachels gebruikt om de vorst buiten de afscheiding te houden. Soms verwarmt de schilder zelfs het houtwerk. Vorst en verf die aan het drogen is, gaan gewoon niet samen. Gebruik je de reguliere (professionele) verf dan is de ideale temperatuur toch nog steeds 20 graden boven Celsius.
Welke verf is wel geschikt tijdens de kou?
In andere artikelen waarschuw ik voor het schilderen bij te late temperaturen. Dat komt omdat reguliere, professionele verf in beginsel niet geschikt zijn om bij lagere temperatuur of hoge luchtvochtigheid te verwerken. De droging wordt slecht, de verf zal te lang nat blijven. Toch zijn verffabrikanten tegenwoordig veel verder met het ontwikkelen van verf die ook bij zeer lage temperaturen verwerkt kan worden. Dit is speciale verf, zoals Sikkens Rubbol Express. Deze verf kan verwerkt worden tot ongeveer 5 graden. De droging bij die heel lage temperatuur is dan nog steeds heel erg acceptabel. Het werk is na 3 uur stof-droog, na ongeveer 5,5 á 6 uur kleefvrij en na 12 uur overschilderbaar. Maar ook hierbij geldt dat de vorst er binnen die tijd er niet flink overheen mag gaan.
Conclusie
Als je eerlijk advies wilt, dan blijf ik toch zeggen dat je heel erg op moet passen met het schilderen tijdens de kou. Ook al zijn er heel goede verven te koop, de omstandigheden blijven niet optimaal. Als je er toch aan begint, zorg dan voor goede voorbereidingen. Werk het liefste achter en onder een zeil. Dit houdt enigzins het vocht nog buiten. Vocht dat in de verf slaat tijdens het drogingsproces is niet goed voor het eindresultaat. Heb je geen andere keus dan het werk tijdens de kou aan te pakken? Neem dan een goede sneldrogende professionele verf zoals de Rubbol Express.
Denk ook een goed geïsoleerd huis, begin met een goed geïsoleerde vloer.
Hi,
hoe kan ik dan toch een drempel beschermen die deels “bloot” ligt. Moet ik deze licht opschuren en alsnog in de grondverf zetten en schilderen? Of is er tijdelijk spul beschikbaar waarmee je de winter doorkomt.
Vorstig weer. Is niet goed voor de verf de meeste verven kunnen tot vijf graden. Maar vaak zie je schilders met o graden schilderen met sigma gloss. Kan dit. Met groet Hendrik
Bedankt voor de goede schildertips! Ik ben het helemaal met je eens dat buiten schilderen in de kou best lastig kan zijn. Wij hebben een boot die we iedere winter uit het water halen om haar een nieuwe look te geven voor het nieuwe jaar. Het eerste jaar hebben we dat buiten geprobeerd, maar dat was geen succes. Tegenwoordig doen we dat overdekt, zodat onze bootlak, Epifanes lak, goed droogt. De resultaten zijn zeker beter.