Regelmatig krijg ik vragen over een apart effect in de verf na het schilderen van hout. Het gaat dan om het probleem dat er na droging ‘vissenogen’ in de verf zitten. Ook kan het zijn dat er andere effecten optreden, zoals een soort kraters of groepen van hele kleine ronde bubbeltjes. In de meeste gevallen gaat het dan om het probleem dat er een besmetting van siliconen is opgetreden, waar de verf op reageert.
Siliconenbesmetting
Een siliconenbesmetting kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende manier is dat er siliconenkit gebruikt is, bijvoorbeeld bij het kitten was glas. Resten siliconen blijven dan al snel op het houtwerk achter. Verf hecht niet goed op siliconen en zal daarop reageren.
Voor het dichten van kieren bij beglazingswerk kan trouwens het beste acrylkit gebruikt worden. Acrylkit is snel en goed overschilderbaar.
Ook zit er in schoonmaakmiddel vaak siliconen, waardoor een oppervlakte dat regelmatig met een allesreiniger of afwasmiddel is schoongemaakt siliconen resten kunnen bevatten. Het probleem is daarom ook vaak zichtbaar bij het schilderen van bijvoorbeeld keukenkastjes.
Goed schoonmaken?
Het goed reinigen van de ondergrond is altijd belangrijk. Daarom is het raadzaam om een oppervlakte goed te reinigen met bijvoorbeeld St Marc. In een goede verfreiniger zitten geen siliconen. Maar het spreekt dus voor zichzelf dat een allesreiniger of zelfs afwasmiddel niet goed zijn om verfwerk voor het verven te schilderen. Afwasmiddel mag dan goed vet oplossen, er zitten ook een hoop siliconen in. Het beste is dus deze middelen in het keukenkastje te laten staan en te ontvetten met een geschikte reinigingsmiddel.
Anti siliconen voor verf
Wat gebruik je als de besmetting is opgetreden? Het heeft dan geen zin om de gehele laag af te schuren en opnieuw te beginnen. Wel is goed opschuren geboden, om ervoor te zorgen dat de oneffenheden van de vissenogen in de nieuwe verflaag (licht) zichtbaar blijven. Ook is de kans groot dat de siliconen ook op de natte verflaag zijn gaat ‘drijven’, zodat een verflaag het zelfde probleem houdt.
Gebruik daarom voor de nieuwe laklaag een toevoegingsmiddel aan de verf, die ervoor zorgt dat de verf wél goed kan hechten. Gebruik hiervoor een anti siliconen middel voor verf. Hiervoor zijn anti siliconen op de markt voor synthetische (terpentinebasis) verf en voor waterbasis (acryl) verf.
Aan het flesje met vloeistof zit een handig pompje, waarmee je gemakkelijk kunt doseren. Eén keer pompen geeft een voldoende hoeveelheid voor een halve tot een hele liter verf. Veel heb je er niet voor nodig, maar de toevoeging kun je voor de zekerheid altijd in de verf gebruiken. De verf blijft gewoon geschikt, ook voor oppervlakten waar geen siliconen op achtergebleven zijn.
Hallo meneer Huizenga,
Heb een vraag over schilderwerk. Vorige schilderklus was heel lelijk gedaan, veel verf op de ruiten en dat heb ik met mesje schoongemaakt met beleid. Er waren al wat kitnaden afgebrokkeld. Alles goed ontvet met st Marc en geschuurd. Vanmorgen geschilderd en er vielen al snel gaten in. Komt dit door kou of door silliconenkit in de verf? Hoe kan ik dit oplossen? Kijk uit naar uw reactie.
Hallo, bedankt voor uw reactie. Het is wat lastig om ongezien uw vraag goed te kunnen beantwoorden. Het is in ieder geval onthechting en in principe denk ik dat het door de kou zal komen. Misschien is het handiger als u even een foto wilt doorsturen, zodat ik het even kan zien. Als u dat wilt, kan dat naar beheerder[a]verfklussen.nl. Dan zal ik er even naar kijken en kunnen we via mail even verder kijken. Met groeten, Hans
Werkt dit ook bij 2-componentenlak?